Nyhetssvep December 2

Det var tydligen poppis att posta lite nyheter som folk inte har orken att leta upp själva. Självklart följer jag uppmaningarna och kör en omgång till i och med att det är jul och pengar ska spenderas…
Man ska alltid börja med nåt ballt, och jag tänkte börja med nåt som jag vet att en person tycker väldigt illa om.

Strv fm/21 var Sveriges första stridsvagn. Av de 10 som köptes in, är idag bara en, den enda kvarvarande i världen, i originalskick, körduglig och kördes senast 1979. Vagnen är av tysk konstruktion men hann aldrig bli färdig för insats under första världskriget. Delarna gömdes undan för den allierade kontrollkommissionen, i Versaillesfreden blev Tyskland förbjudet att inneha stridsvagnar, flygplan och fartyg tyngre än 10 000 ton.

Vagnarna köptes i hemlighet från Tyskland och importerades i byggsats som ”traktorer och bleckslageriarbeten”. De monterades på Stockholms Tygstation och Flottans varv på Skeppsholmen i Stockholm och erhöll först beteckning pansarvagn fm/22. När sen pansarbilar började förekomma byttes namnet till stridsvagn under november 1924 på förslag av Bertil Burén, chef för Sveriges första stridsvagnsbataljon. Samtidigt infördes nytt modellår, vagnarna hade faktiskt köpts in 1921.

10 st användes av svenska armén 1922-39. I början av 1930-talet renoverades och modifierades fem st och fick ny beteckning, strv m/21-29. Tre av de återstående fem som ej modifierades blev efter några år skjutmål eller användes till reservdelar till de fem renoverade.

Vagn nr 10 skickades till Tyskland 1938 för att bli museiföremål, efter begäran, då Tyskland saknade sina tidiga stridvagnar. Den levererades dit under slutet av 1938 och försvann under andra världskriget. 1993 fick Tyskarna ett nytt exemplar, en av de fem strv m/21-29, som idag befinner sig i Munster stridsvagnsmuseum.

Det enda elektriska systemet på vagnen är tändsystemet. Motorn vevades i gång för hand, det gick också att göra inifrån stridsrummet. Belysning vid mörkerkörning var en gaslykta som erhöll acetylengas från en tub baktill på tornet.

Sjukt rolig bild, om inte för att det ser ut som att bromsarna fungerade sisådär…

Tobi är en trevlig hamburger-tysk som gillar traktorer, gubbspel och St. Pauli. Självklart tre kvalitéer som bloggen anser definera en bra person.
Han driver ett väldigt litet gubbspelsföretag som gör en del saker till Victorian Sci-Fi och lite andra tidsåldrar.
Lite roligt är det att han hann annonsera sitt projekt för att sedan se Copplestone släppa en M21 2 veckor efter. Det var såklart en ren slump, även om det var lite roligt.
I alla fall, det hela drog ut på tiden då han har både jobb och familj, så efter nästan ett halvår så kom äntligen den efterlängtade modellen:
Tillverkare: Tobsen77
Skulptör: Tobi

Crooked Dice Miniatures är ytterliggare ett ”Gjut hemma i källaren och ha ett välbetalt dagtidsjobb för att täcka alla kostnader för att producera gubbspel”-företag i England (det finns ungefär 40 sådana minst, och jag hoppas att nån, nån gång tar sig igenom alla och dokumenterar).
De tillhör den stora skara av Dr Who-fans som uppenbarligen residerar på ön. Och eftersom Black Tree Designs (licensproducent av Dr Who) nästan har försvunnit av oklara skäl så har CDM hoppat på tåget och börjat producera figurer baserade till viss del på den nya serien (som är rätt underhållande om man är bakfull och kan ser förbi att huvudkaraktären är det värsta som kan uppbringas om man kombinerar ADD och Aspbergers).
De har även ett eget spel på gång som baseras på 70-talets agent-och spionfilmer. Sjukt ballt, och jag måste nästan fråga en vän vad den perioden heter inom filmvetenskapen.
Spelet heter 7Tv och har precis släppts/ska släppas och verkar väldigt roligt!
Men, de har även släppt lite gubbar innan för att stilla folks begär efter snyggt skulpterade civilister.
Senaste släppen är:
Casual May Killan
Tillverkare: Crooked Dice Miniatures
Skulptör: Andrew Rae

Pandora King (7TV)
Tillverkare: Crooked Dice Minatures
Skulptör: Andrew Rae

När vi ändå är inne på Andrew Rae-spåret, så vill jag pusha lite för ett nystartat företag som heter Lead Adventure. Grundaren är Alex känner många säkert till. Förutom hans väldigt eminenta blogg (som tyvärr dog i och med Lead Adventure Forum), så driver han ett väldigt trevligt forum som är högst inspirerande.
Efter många om och men så bestämde han sig i början av året att bli gubbspelsleverantör. Inte världens enklaste grej kanske. Han är exklusiv leverantör av Ratniks grejer. Ratnik är ett ryskt gubbspelsföretag som nästan blivit mytomspunnet iom svårigheten att få tag på deras grejer. Och kontaktpersonen var inte helt enkel att kommunicera med då det blev google translate för hela slanten. Och det är väl inte helt lätt att förstå nån när svaret på frågan om frakt är ”Estimate no euros USA maybe within winning”…
Men, nu har det blivit löst iom Alex som faktiskt pratar ryska flytande…
Den första omgången releases blev bakkatalogen av Victorian Sci-Fi och Inte-S.T.A.L.K.E.R.-grejer.
De börjar även att producera egna figurer nu och jag måste erkänna att det ser ytterst lovande ut!

Witches of the Apocalypse
Tillverkare: Lead Adventure
Skulptör: Andrew Rae

Så, fler nyhetssvep följer i veckan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: