Snabbt nyhetssvep och en väldigt klen gothconrapport.

Eftersom jag får klagomål så får jag ta en snabb uppdatering innan sömntåget tar iväg mig.
Årets gothcon är avhandlat. Det innebar som vanligt att jag spelade 40k. Jag vet att de flesta av er rynkar på näsan åt hela grejen och visst är det otroligt fjantigt att tävla i gubbspel. Det är dock otroligt trevligt att åka dit med 16 föreningskamrater, ta lite snygga kort, prata med folk som man känner enkom för att man spelar just 40k. Och göra lite smygreklam för Gubbspel Galore II.

Snabbt om Gubbspel Galore II.
Bakgrunden till hela det arrangemanget är av totalt nostalgisk anledning. Jag mindes när jag var 14 år gammal och gick på mitt allra första konvent, vilket såklart var gothcon eftersom jag bor i Göteborg. Jag fick reda på det hela av en slump. Internet var inte sådär jättehäftigt för femton år sedan. Och i puberteten sitter man inte och letar efter massa spelrelaterad information, utan tonårsangsten och hormonerna måste få sina utlopp genom 28k-modemet och bilder som långsamt, verkligen ytterst långsamt, kom fram på skärmen, pixelrad efter pixelrad. Eh. I alla fall, det var för 15 år sedan som gubbspel inte ens var ett begrepp. Man spelade GW-spel (Epic-turneringen var skiiitstor med sina 20 deltagare som tävlade om att spela spel, helt galet) eller så var man där för att umgås med bekanta, kolla i butikerna för impulsköp och för att spela dioramaspel.
Gothcon har aldrig haft stor tyngd på den biten, men det var fortfarande en magisk känsla att gå in i kiosken och se ett par burdusa herrar (som jag senare skulle känna mycket väl och i vissa fall kalla goda vänner. Och några för dödsfiender) stå över ett helt enormt stort bord fullt med en massa terräng och hus. Detta var Kelly’s, min ”riktiga” gubbspelsoskuld.
Som notis kan jag lägga till att BSK’s olika dioraman var sjukt läckra, även om de oftast pajades av att Sydcon hade en massa enormt välarbetade gubbspel som krossade allt motstånd i ett år framöver.

Men, tiderna förändras. Det finns ingen återväxt bland gubbspelare, eller inte lika mycket som när jag var liten och späd. Dataspel, knark och våld har gjort att dagens generationer håller sig till abstrakta tyska brädspel, dåliga rollspel och kommersiella gubbspel (en lite konstig benämning, ingen driver ett företag som ett socialkontor, det låter kasst).
Därför består konventen nästan enkom av 40k, Fantasy och Warmachine (även om världens bästa spel, Confrontation, var på väg att växa innan ett par fransmän var obstinata och började med kinaplast).
Detta ska Gubbspel Galore II råda bot på. I alla fall litegrann tills folk blir sugna igen och börjar fylla upp sina idélager med balla grejer som är snyggt presenterade. Jag ser t ex fram emot Chainsaw Massacre från DMF’s gubbspelare nummer ett.
2-4:e September, i Göteborg. Jag lyckades prata till mig lite fler arrangemang, tror jag i alla fall. Det ska bli sjukt ballt och jag sitter nu och skissar på hur mitt jävla zombiebräde ska se ut. Det saknas att bli färdigt med en skiva. Sen ska ytterliggare två skivor bara dyka upp från tomma intet och bli färdiga. Tillsammans med drygt 80 zombies och en jävla massa scenariospecifika saker.
Här är länken för all info.

Hur gick det då på den där löjliga turneringen?
Över all förväntan, men eftersom personen som alltid ligger i topp 10 på min dödslista tog mitt rekord med en halv poäng så behöver jag inte skriva så mycket om det.

Och till det ultrasnabba nyhetssvepet!
Warlord Games är ett företag som startades av en jävla massa gammalt GW-folk. Känns det igen? Kanske för att det är så nästan alltid. Nån gång ska jag sätta mig och för humorns skull bara göra ett obehagligt familjeträdsinlägg. Men det får bli en annan gång.
WG var väldigt tidiga med att hoppa på plastgjutartåget med historiska figurer tillsammans med Perry-bröderna.
Sen kom Wargames Factory med sina 600 för en-erbjudanden och rådaskade hela sin ytterst konservativa och försiktiga klientel. Det är fortfarande bara gamla farbröder som var 25 när Gygax släppte Dungeons and Dragons som håller på med historiska spel. I alla fall är jag helt övertygad om det. Det är inte så att en gammal tjockis ser direkt mycket äldre ut än 45, även om han kanske är 75. Visst för att han väser när han tar sig upp för trapporna, men det gör även jag som är under trettio. Och tjock.
Den ytterst konservativa klientelen är i alla fall ganska skeptiskt till plast. Varför vet jag inte, kan ha nåt med deras barndom och Airfix-grejer att göra. Eller att det är mer hardcore att ha så mycket tenn i hobbyrummet att allt är böjt av för mycket vikt, även grejer som man inte suttit på… Och som snabb notis så bör det tilläggas att Gygax nästan var 40 när han skrev ihop en levande teaterupplevelse om att jaga svartfolk med svärd och ligga med kvinnor…

Av nån anledning drog WG i alla fall i bromsen. Antagligen var det av kapitalskäl. Känns ju jättedumt att lansera ett helt motherfucking spelsystem och sen faktiskt inte göra en enda grej till det, utan att helt förlita sig på Perry-brödernas utbud. Eller så kanske de är kompisar och äger varandras företag. Eller så är det bara gamla och tjocka.

I alla fall.
De tror sig ha hittat en nich. Nåt som folk tycker är ballt och vill köpa mycket av.
Ingen lär har missat att Flames of War växer sig större och större. Detta måsta man såklart slå mynt utav. Så varför inte bara bomba hela jävla marknaden med en massa andra världskrig i plast som är 28mm?
– Sjukt bra idé, muttrade de för sig själva.
– Men ska vi inte fixa nån som skulpterar? Frågade en herre i ena hörnet.
– Det är lugnt herren i hörnet. Vi har redan löst det med en ny skulptör som specialiserar sig på uttrycksfulla och charmiga modeller.
– Men, svarade mannen i hörnet, menar du Mark som tänder på folks med Downs Syndrom? Han är lite skum alltså…
– Nja. Han får bara göra britterna.

Come on men, for Glada Hudiksteatern, Ica-Jerry and the Queen!

Man undrar lite vad som gick fel? Är det målningen som ”sabbar” figurerna. Eller har alla i England enorma käkpartier och rundlagda huvuden?
Det gick ju jättebra när de gjorde sin första låda med nazistern… Tyska soldat… Sturm S… Kalla det vad ni vill, de där som invaderade polen och hade arbetsläger för bland annat folk som hade Down’s… Vänta lite nu! Nu förstår jag!
Det är fan helt genialt!

Här är i alla fall tyskarna:

Eller vad tycker ni?

Disclaimer:
Jag har verkligen inget emot varken folk med Down’s syndrom, Ica-Jerry eller Glada Hudiksteatern. Jag tycker t om att de två sistnämnda är enormt bra för ett demokratiskt samhälle där alla ska känna att de kan göra nåt och att de har betydelse, oavsett vilka de är.
Detta betyder inte heller att jag tycker att den första skulle vara dess motsats, om någon nu vill leka den sematikleken.

Annonser
Comments
4 Responses to “Snabbt nyhetssvep och en väldigt klen gothconrapport.”
 1. BigPapaBear skriver:

  Mycket underhållande läsning (som vanligt)!

  • Redaktörn skriver:

   Tack!
   Uppdateringarna har dessvärre fått stryka på foten till förmån för Gubbspel Galore II-pill. Mer har jag inte riktigt tid med, även om det är en massa i ”pipelinen” som kommer komma ut i månaden 🙂

 2. Christer E skriver:

  Skoj site och Gullspel Galore verkar ju besinningslöst kul.

  • Redaktörn skriver:

   Tack så hemskt mycket för den kommentaren!
   Gubbspel Galore II kommer bli hur bra som helst.
   Eller en ekonomisk brakförlust som får Portugals centralekonomi att verka sund…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: